Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Dataarbeidsplassen

En dataarbeidsplass er svært synskrevende. Du kan ha rett på støtte til innkjøp av databriller.  

Sårhet og tretthet i skuldre, nakke, hode og øyne er de vanligste plagene. Variasjon av arbeidsoppgaver, ergonomisk riktig tilrettelagte arbeidsplasser, riktig lys- og kontrastforhold reduserer disse plagene.

Bedriftshelsetjenesten kontaktes dersom det er behov for råd og veiledning vedrørende tilpasning av utstyr/arbeidsplass og synstest. Det kan for eksempel være at du trenger en ny stol og/eller heve- og senkepult.

Oppland fylkeskommunes retningslinjer er laget med bakgrunn i Arbeidsplassforskriften (best.nr. 702) og veiledning om arbeid ved dataskjerm (best.nr. 540) fra Arbeidstilsynet. Veiledningen inneholder mange gode tips, blant annet om forebyggende tiltak.

Støtte til databriller

I enkelte tilfeller kan det være behov for spesielt tilpassede briller for å unngå plager som følge av arbeid ved dataskjerm. Fylkeskommunens medarbeidere kan få økonomisk støtte til innkjøp av ”databrille”.
 
Følgende gjelder:
  • Oppland fylkeskommune er bare forpliktet til å støtte behov knyttet direkte opp mot arbeid ved dataskjerm
  • Ansatte må dokumentere behovet som begrunnes av bedriftshelsetjenesten og bekreftes av optiker
  • Ansatte får bare dekket utgifter i samsvar med den avtalte satsen (maksimalt 2400 kroner)
  • Utgiftene til databrille belastes den enkelte driftsenhet
 
Merk at vanlige lese- eller avstandsbriller ikke er databrille og må dekkes av den enkelte arbeidstaker selv.
 
Ansatte som mener å ha synsproblemer knyttet til terminalarbeid, gir beskjed til sin nærmeste overordnede. Dersom leder vurderer det slik at den ansatte jevnlig bruker dataskjerm i arbeidet sitt, sender han eller hun bestilling til bedriftshelsetjenesten.
Sist oppdatert 03.12.2015
Fant du det du lette etter?