Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Samarbeider med Polen

Tre ansatte fra Statsarkivet i Warszawa har nylig vært på studiebesøk hos Fylkesarkivet. I neste uke blir det gjenbesøk i Polen.

Pål Mjørlund, Elisabeth Nilsen Edler, Monika Sokol-Rudowska, Magdalena Mastouska, Monika Jurgo-Puszoz, Konrad Szuba og Marit Hosar. - Klikk for stort bildePål Mjørlund, Elisabeth Nilsen Edler, Monika Sokol-Rudowska, Magdalena Mastouska, Monika Jurgo-Puszoz, Konrad Szuba og Marit Hosar.

Det er et mangeårig samarbeid som ligger til grunn for besøket fra Polen. Direktør Monika Jurgo-Puszoz, Magdalena Mastouska og Konrad Szuba skal være i Lillehammer i fire dager. 

- Norge er ett av landene som er verdensledende innen digitalisering av offentlige arkiver. Vi er kommet hit for å lære hvordan dere gjør det, sier Jurgo-Puszoz.

Den polske delegasjonen ønsker også å se på digitaliseringen av offentlige tjenester, slik som Altinn.

- I Polen er mange av tjenestene fortsatt analoge (blir utført på papir), sier direktøren videre.

Et annet formål med besøket handler om konservering.

- Vi er også interessert i å lære om konservering av papirmateriale, legger hun til.

Elsker Norge

Mastouska jobber i magasinene og har kontakt med brukere hos Statsarkivet i Warszawa. Det hun får sett og hørt om på studieturen til Lillehammer kan ikke overføres umiddelbart til jobben hjemme i Polen.

- Jeg finner ikke min stillingstype hos dere da organiseringen av våre to arkiver er veldig forskjellige. Det vi lærer om går mer på modernisering og bruk av teknologi, sier Mastooska.

Direktøren skyter inn og påpeker at hun håper at samarbeidet skal gi uttelling på lang sikt.

- Jeg elsker Norge og vil gjerne komme tilbake og samarbeide om nye prosjekt også i framtiden, sier Jurgo-Puszoz.

Felles utviklingsprosjekt?

Fylkesarkivar Marit Hosar er glad for samarbeidet med Statsarkivet i Warszawa. Første post på programmet gikk med til workshop og gjensidig utveksling av faglige betraktninger rundt digitalisering og konservering.

- Målet med workshopen var å vurdere grunnlag for en felles søknad om et EØS/EU-utviklingsprosjekt innen feltet, forteller Hosar.

På dag to av besøket fikk den polske delegasjonen sett og demonstrert fylkesarkivets digitaliseringsarbeid.

- De fikk en omvisning og demonstrasjon på vårt digitaliseringsarbeid, fra analogt til digitalt, og hvordan vi arbeider med digitalt skapt materiale. De fikk også omvisning i vår muggsaneringsenhet og fikk se hvordan vi arbeider med skadet materiale, og selvsagt omvisning i våre magasiner med informasjon om hvordan vi håndterer materialet. 

Må tenke langsiktig

Utvikling av metoder og programvare for håndtering av digitale arkiver er viktige oppgaver i årene som kommer.

- Vi må tenke arkivbevaring i et langtidsperspektiv, samt mulighet for effektiv framfinning og distribusjon av informasjon. Vi ser i dag utfordringene vi har med distribusjon av personsensitivt materiale, sier Hosar.

Rettighetsdokumentasjon er det som er mest etterspurt ved Fylkesarkivet.

- I dag har vi ingen gode nok digitale metoder for håndtering av dette materialet.

Godt utbytte av studieturen

Etter fire dager reiste den polske delegasjonen hjem. 

- Våre polske kollegaer var svært fornøyd med utbyttet av studieturen, men skulle ønske seg noen flere varmegrader under omvisningen på Maihaugen og i hoppanlegget i Lysgårdsbakken, som avsluttet oppholdet, sier Hosar i etterkant av besøket.

Reiser til Polen

I neste uke drar tre av fylkesarkivets medarbeidere til Warszawa for å fortsette diskusjonen, og for å se deres arbeidsmetoder.

- Internasjonalt samarbeid er viktig for å utvikle fagfeltet. Vi har alltid mye å lære av hverandre. Overgangen fra det analoge til en den digitale arkivverden er utfordrende, sier Hosar.

- Samtidig skal vi ha effektive metoder for å ta hånd om de analogene arkivene fra de siste hundreårene, legger hun til.

Publisert av Leila Øvreseth. Sist oppdatert 24.11.2017
Fant du det du lette etter?