Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Boklek 2017 - for alle skolestartere i Oppland

Gjennom Boklek kan barna oppdage boka gjennom å lytte, tegne, dikte, fortelle og skape. Boklek ønsker å vise at det er mange veier inn i boka, og at barna skal kunne delta på egne premisser.

Boklek 2017 - Klikk for stort bildeBoklek 2017

Hva er Boklek?

Boklek er et samarbeid mellom Norsk Litteraturfestival, Oppland fylkesbibliotek og alle de 26 folkebibliotekene i Oppland. Boklek er også støttet av Nasjonalbiblioteket. Målet med prosjektet er å skape positive litteraturopplevelser for alle skolestartere i fylket.

Boklek startet opp i 2014, og i 2016 deltok nesten 1400 barn fra hele fylket i prosjektet. I løpet av mars og april vil skolestarterne bli invitert med på Boklek - til å oppdage boka gjennom å lytte, tegne, dikte, fortelle og skape.

Boklek-turné

Alle barna som går siste året i barnehagen blir invitert til folkebiblioteket der de får møte årets Boklek-forfatter.
Boklek-forfatter i 2017 er Svein Nyhus. Under Boklek-turneen kommer Svein til å formidle sin bok «Jeg!». Det er en bildebok for små filosofer, som handler om det å være menneske.

Årets forfatter

Svein Nyhus - Klikk for stort bildeSvein NyhusSvein Nyhus er en av Norges aller fremste illustratører og barnebokforfattere. Svein er født i Tønsberg 23. januar 1962 og gikk på Statens håndverks- og
kunstindustriskole (SHKS) i Oslo fra 1981 til 1985. Siden 1986 har Nyhus vært frilans-illustratør. Han har tegnet for blader, aviser og annet, men fra 1995 har han først og fremst skrevet og illustrert bildebøker.

Han er godt kjent for sitt samarbeid med forfatteren Gro Dahle, om flere allalderbøker med psykologiske og symbolske motiver. Flere av bøkene til Svein Nyhus formidler filosofisk og eksistensiell undring i et enkelt språk og med et utradisjonelt handlingsforløp.

For barnehagene - lek med boka!

Bøkene til Svein Nyhus kan lånes på ditt lokale folkebibliotek. Forfattermøter blir alltid best med et forberedt publikum, så vi oppfordrer barnehagene til å låne bøker på biblioteket og lese dem sammen med barna i forkant av Boklek.

Forslag til aktiviteter i barnehagen

1. Før bibliotekbesøket: Lese litt i «Jeg!» (PDF, 5 MB)+ tegne lite selvportrett

2. Etter bibliotekbesøket: Plassere selvportretter på tre-plakaten

  • På biblioteket, under forfatterbesøket, får hver barnehage en kjempestor plakat (A1-format) av et tre med jeg-figuren oppi.
  • Tilbake i barnehagen klipper, eller river, barna ut sine småfigurer som de tegnet på arket. Barna slipper seg selv fri, ut av «boksen»!
     
  • Så limer de opp figurene i klatretreet. Alle plasser er like fine, like spennende, øverst, nederst, ytterst, innerst, sammen, for seg? Det går også an å bruke heftemasse og eventuelt omplassere figuren neste dag.
     
  • De voksne henger plakaten på veggen!

Du finner egen lenkesamling med brosjyrer og plakater i bunnen av hjemmesiden, på bokmål og nynorsk.

Boklek-program under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer

Under litteraturfestivalen (30. mai - 4. juni), vil det være flere arrangement med Svein Nyhus som barnehagene kan være med på. Svein skal snakke om, tegne og lese fra flere av bøkene sine, ha utstilling på Galleri Zink og vil være en viktig del av helgeprogrammet med verksteder og arrangementer både lørdag og søndag. Les mer om de enkelte arrangementene på www.litteraturfestival.no.
 

Boklekplakat 2017 - Klikk for stort bilde

Publisert av Olav Birketveit. Sist oppdatert 16.03.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering