Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Hovedskjema

Skjemaet viser utviklingen av folketall, besøk, bestand og utlån (fordelt etter medier og voksen/barn), fjernlån/innlån, arrangementer, prosjekter, personalressurser og økonomi fra 2011- 2015.

Hovedskjema med detaljerte tall og indikatorer fordelt på kommuner (XLSX, 173 kB)

Omløpshastighet

En ting som kan være verdt å merke seg er omløpshastigheten på bøker. Omløpstallet er utlånet delt på bestanden. Omløpstallet er et mål for den faktiske bruken av en boksamling. I hovedskjemaet kan dere finne omløpshastigheten fordelt etter voksen og barn og fag- og skjønnlitteratur.

Jannicke Røgler og Tord Høyvik skrev i 2015 artikkelen Levende bøker og død kapital. De foreslår en norm for omløpstall for fag- og skjønnlitteratur fordelt på barn og voksen (s. 63) som "vil være en sentral og nødvendig metode og verktøy for å kunne realisere visjonen om det moderne bibliotek". Hvis vi sammenlikner deres normtall med omløpstallene for kommunene i Oppland så ligger tallene i alle våre kommuner langt under. Med stor sannsynlighet vil det bety at bibliotekene i Oppland bør kassere mer enn de gjør i dag.

Sist oppdatert 21.04.2016
Fant du det du lette etter?
Login for redigering