Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Utlån - Folkebibliotekstatistikken 2015

Tabell 1: I tabellen er kommunene sortert fra høyeste til laveste utlån per innbyggerTabell 1: I tabellen er kommunene sortert fra høyeste til laveste utlån per innbygger - Klikk for stort bilde

Lom, Skjåk og Sel hadde det høyeste totale utlånet per innbygger, med Lom på topp med 9,9 utlån per innbygger. Lom bibliotek har et svært høyt barneutlån. Hvert barn låner i gjennomsnitt 23 skjønnlitterære bøker! Også Lesja, Øystre Slidre og Ringebu har et veldig høyt barneutlån.  Sør-Aurdal har det høyeste utlånet av skjønnlitteratur for voksne, med et gjennomsnitt på 3 bøker per voksen innbygger.

Både barneutlånet og voksenutlånet av bøker går litt opp sammenliknet med årene 2013 og 2014. Grunnen til den marginale økningen skyldes økningen i fornyelser. For barn er hele 23 % av bokutlånet fornyelser (se hovedskjema IB og IW). For voksen er 20 % av det totale utlånet fornyelser.

Nedgangen i det totale utlånet sammenliknet med tidligere år skyldes i hovedsak et sviktende utlån av filmer. Noen bibliotek hadde et forholdsvis høyt utlån av musikk fram til 2013. Eksempelvis hadde Vestre Toten i 2011 nesten 3000 musikkutlån for voksen. I 2014 var utlånet 593. Dette gjorde at de har redusert bestanden av musikk fra 1550 til 350 mellom 2014 og 2015 (se hovedskjema PP-PQ og PU-PZ). Det kan være sannsynlig at vi vil se en liknende utvikling med utlånet av filmer som musikk. Innbyggerne vil i større grad benytte seg av strømmetjenester som Netflix og HBO, på lik linje som musikkstrømmetjenester som Spotify.
 

Sist oppdatert 21.04.2016
Fant du det du lette etter?
Login for redigering