Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

En produksjon blir til

Nå legges siste hånd på verket for DKS-forestillingen "Spring du fela" som skal besøke videregående skoler i Oppland.

Det ligger mange timer med arbeid bak en produksjon som skal på turné for Den kulturelle skolesekken (DKS). I disse dager legges siste hånd på verket for "Spring du fela" som skal besøke videregående skoler i Oppland.

Lillehammer-damer

Camilla Granlien og Mari Skeie Ljones - Klikk for stort bildeCamilla Granlien og Mari Skeie LjonesDet er Mari Skeie Ljones og Camilla Granlien som har ideen til og skal fremføre "Spring du fela". De to Lillehammer-damene formidler både moderne lyrikk, gamle historier og akustisk folkemusikk i forestillingen.

Med seg under prøvene har de skuespiller Ingrid Rusten. Ingrid er også opprinnelig fra Lillehammer, men er nå ansatt ved Rogaland teater. Hun veileder blant annet Mari og Camilla i hvordan de kan bruke rommet under forestillingen.

Sterke historier

Ideen bak "Spring du fela" er å ta tak i gamle, sterke historier om folkemusikere, og la nålevende forfattere skrive tekster og poesi om disse personene. Til tekstene har Mari og Camilla laget musikk som de selv fremfører.

I løpet av 40 minutter vil elevene bli kjent med fem sterke historier om til dels fattige og triste skjebner, men hvor det også bobler av livsglede.

Tårnpetter

Tårnpetter - skulptur av Rolf Lunde. - Klikk for stort bildeTårnpetter - skulptur av Rolf Lunde.En av historiene handler om bygdeoriginalen Tårnpetter fra Biri, som levde fra 1845–1928. Han var svært fattig og livnærte seg som takreperatør. Petter var kjent for sin vågale måte å klatre opp i kirketårn på: barbeint og usikret, derav kallenavnet. Han var en kjent karakter også i Lillehammer, og utenfor Lillehammer kirke står skulpturen Tårnpetter, et verk av Rolf Lunde.

- Historiene forteller at det var flere som ønsket å hjelpe Petter ut av fattigdommen, men at han takket nei, forteller Camilla.

- Han likte å være en fri sjel.

Hjelp fra sidelinjen

Marie, Thor og Ingrid hjelper til fra sidelinjen - Klikk for stort bildeMarie, Thor og Ingrid hjelper til fra sidelinjenMarie Hundevadt og Thor Kvande er scenekunst- og musikkprodusent for Den kulturelle skolesekken i Oppland. De er til stede under prøvene og kommer med tilbakemeldinger og råd til utøverne. Det vanker mange godord til Camilla og Mari:

- For meg er historien om vesle-Per med hardingfela et sterkt høydepunkt i forestillingen, forteller Marie. Vesle-Per var yngst av åtte søsken og hadde talent for hardingfelespill. Den lille gutten ble presset av sine fattige foreldre til å opptre for å tjene penger, og døde bare femten år gammel.

- I tillegg er musikken til teksten utrolig vakker, sier Marie. Melodien til teksten om vesle-Per er skrevet av Mari Skeie Ljones.

Også musikkprodusent Thor liker det han ser, og han har kun noen små forslag til forbedringer på det musikalske i forestillingen.     

I uke 48 skal "Spring du fela" ut på veien. Til hvilke skoler og når, finner du på DKS Oppland sin hjemmeside.

Sist oppdatert 24.11.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering