Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Krigens kulturminner

I 2015 skal vi øke kunnskapen om andre verdenskrig (1940-1945) i Oppland.

75- og 70-årsmarkering

I år er det 75 år siden tysk okkupasjon av Norge og 70 år siden frigjøringen i 1945. Mange av de fysiske sporene fra krigsårene er allerede forsvunnet eller i ferd med å forsvinne, og krigens tidsvitner er snart borte. Det haster med å få oversikt over krigsminner og viktige fortellinger fra krigen.

Nasjonal dugnad i 2015

Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren skal lede en nasjonal dugnad for krigsminner i 2015. Ulike sider ved krigen skal fram, også underkommuniserte og vanskelige temaer. Tema som skal belyses er okkupasjonen i 1940, nazistisk innflytelse, krigshandlinger og motstandskamp, det tyske festningsverket i Norge, folkemord, slaveri og forfølgelse, tvangsevakuering, krigens økonomi og dagligliv og krigens sluttfase.

Behov for mer kunnskap

Mye av krigshistorien og krigsminner fra Oppland er godt kjent og dokumentert av krigsminnesamlinger, museer, og privatpersoner. Det er skrevet mange bøker og artikler om 2.verdenskrig i Norge. Noen tema er imidlertid ikke like godt dokumentert som andre. Oppland fylkeskommune vil i samarbeid med museene i Oppland, kommuner og frivillige lag og organisasjoner samle mest mulig kunnskap i 2015.

Tips oss

Har du kjennskap til fysiske spor i terrenget og historier fra krigen som ikke er så godt kjent fra før? Vi er særlig interessert i kunnskap om krigsfangeleirer og dagligliv under krigen.

Sist oppdatert 29.03.2016
Fant du det du lette etter?
Login for redigering