Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Folkemord, slaveri og forfølgelse

Nazististenes ideologi og krigføring medførte enorme overgrep som folkemord, krigsfangenskap og forfølgelse. Lidelsen og tapene som var en følge av den tyske okkupasjonen er fremdeles svært vonde minner for mange.

Holocaust

På grunn av nazistenes jødeforfølgelse, som kalles Holocaust, ble rundt 800 jøder, over 1/3 av den jødiske befolkningen i Norge, drept i utryddelsesleirer i Tyskland og Polen i løpet av 2. verdenskrig. Holocaust skjedde også i Oppland. Flere navngitte personer fra fylket ble rettsforfulgt i forbindelse med landssvikoppgjøret etter krigen fordi de angivelig hadde tatt del i jødeforfølgelsen.

Sovjetiske krigsfanger

Det døde også svært mange sovjetiske krigsfanger i Norge under andre verdenskrig. Det var sovjetiske fangeleirer flere steder i Oppland. Lillehammer hadde den klart største konsentrasjonen av sovjetiske krigsfanger i Oppland.

Mot slutten av krigen var 87 fangeleirer i Sør-Norge underlagt hovedleir («stalag») 303 på Jørstadmoen i Lillehammer. 954 sovjetiske krigsfanger ligger begravd her. Mellom 65 000 og 70 000 sovjetiske krigsfanger var internerte (innesperret uten dom) på Jørstadmoen før de ble sendt videre til andre leire i landet.

Samler informasjon om fangeleire m.m.

Det kan være vanskelig å tenke på sporene som er igjen etter disse overgrepene som kulturminner. Samtidig kan de fysiske sporene i landskapet og historiene etter folkemord, slaveri og forfølgelse i Norge stå igjen som viktige minner om ofrene, og bidra til den kollektive hukommelsen om krigen.

Vi ber om at du tar kontakt med oss dersom du har kjennskap til bevarte spor i terrenget etter fangeleirer, bygninger, minnesmerker, steder eller historier som kan knyttes til disse temaene.

Sist oppdatert 28.10.2015
Fant du det du lette etter?
Login for redigering