Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Krigens økonomi og dagligliv

Den tyske tilstedeværelsen, med flere hundre tusen tyske soldater i tillegg til SS-, NS- og GESTAPO-medlemmer og tyske sivile, satte et sterkt preg på det norske hverdagslivet under krigen.

Bolig- og matmangel

Den tyske okkupasjonsmakten tok beslag i både mat, utstyr og private og offentlige bygninger til egne styrker, samtidig som det var stopp på all import av varer til Norge fra de landene som Tyskland var i krig med. De fleste nordmenn fikk derfor føle på både boligmangel og mangel på mat og klær i tillegg til de fleste andre forbruksvarer under krigen.

Rasjonering og svartebørs

Det ble innført rasjoneringskort for de viktigste matvarene, og etterhvert som matmangelen økte bestod hverdagen for mange nordmenn, da særlig kvinner, i stor grad av å stå i kø for å få tak i mat eller andre nødvendige varer.

For å avhjelpe matmangelen ble hager dyrket opp med poteter og grønnsaker, og det ble vanlig å ha både ”villagris” og høner. Bær- og soppturer ble også viktig for matauken, samtidig som det ble en økning i kreativiteten, gavebytte, ulovlig jakt og omsetning på svartebørsen.

Samler informasjon om krigens hverdagsliv

Finnes det fortsatt fysiske spor som kan knyttes til krigens hverdagsliv i Oppland? Eksempler på dette kan være bygninger benyttet til suppestasjoner, anlegg til produksjon av erstatningsvarer eller grisehus i hagen.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har informasjon om noe som kan være av interesse. Oppskrifter på krisemat hadde også vært morsomt å få. 

Sist oppdatert 28.10.2015
Fant du det du lette etter?
Login for redigering