Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Krigens sluttfase

Lillehammer ble på mange måter et svært sentralt sted i krigens siste fase i Norge.

Planer for tysk overgivelse

I januar 1945 flyttet Wehrmacht, den tyske overkommandoen, til Lillehammer. Samtidig sto det tyske riket for fall i Europa, og det ble lagt planer for tysk overgivelse.

Det var ca. 350 000 tyske soldater tilhørende Wehrmacht i Norge ved krigens slutt, og «Festung Norwegen», det tyske forsvarsverket i Norge, sto fremdeles sterkt.   

Milorg var i beredskap «på skauen», og norske og allierte styrker sto klare til å rykke inn i «operasjon dommedag», frigjøringskampen, på norsk jord. Det var svært viktig at tysk kapitulasjon skjedde i rolige former, men man fryktet at Wehrmacht ville kjempe til siste mann i «Festung Norwegen» og avslutte krigen med et blodbad.

Kapitulasjon 8. mai 1945

Da kapitulasjonsordren kom 7. mai 1945, fulgte den tyske overkommandoen på Lillehammer ordren til punkt og prikke. 8. mai kunne freden feires over hele landet. Milorg stod for vakthold og forsvarte viktig infrastruktur og deltok aktivt i overgangen til fred. Den tyske kapitulasjonen skjedde formelt i Lillehammer kvelden 8. mai 1945.    

Oppgjør med landssvikerne

Så ble tyske soldater og sovjetiske krigsfanger etter hvert sendt hjem. Høsten 1945 startet de rettslige prosessene mot landssvikerne, som både innebar dødsdommer og fengselsstraffer. I ettertid ble det sagt at dommene var strengest i starten. 

Samler informasjon om krigens sluttfase

Tips oss gjerne dersom du har opplysninger om steder, minnesmerker osv. som kan knyttes frigjøringen i 1945 og landssvikoppgjøret etter krigen i Oppland.

Sist oppdatert 20.04.2016
Fant du det du lette etter?
Login for redigering