Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Krigshandlinger og motstandskamp

Det var mange organisasjoner, grupper og enkeltpersoner som gjorde aktiv og passiv motstand mot den tyske okkupasjonsmakten.

Den militære organisasjonen Milorg og den sivile organisasjonen Sivorg er kanskje de best kjente motstandsorganisasjonene. Milorg og Sivorg utgjorde til sammen det norske Hjemmestyrken under krigen.

Milorg

Milorg hadde radiokontakt med England og tok i mot flyslipp med radiooperatører, våpen og andre forsyninger. Milorg var delt inn under distrikter, der distriktene D-14 og D-23 og avdelingen «base Elg» var aktive i Oppland.

Sivorg og andre sivile organisasjoner

Sivorg organiserte blant annet flyktningtrafikk og produserte illegale aviser. Motstandskampen ble også drevet av andre sivile organisasjoner som Norsk kommunistisk parti (NKP) og Osvald-gruppen. Norsk kommunistisk parti drev illegalt arbeid og utførte sabotasjehandlinger for å hindre tyskernes operasjoner. De levde i dekning hele krigen. Hovedkvarteret for NKPs og Osvald-gruppens virksomhet var lokalisert flere steder i Oppland i krigsårene.

Samler kunnskap om motstandskampen i Oppland

Vi ønsker å samle kunnskap om motstandskampen i Oppland, som flyslipp, radiostasjoner, sabotasjeaksjoner, skjulesteder, treningssteder, kurér- og fluktruter. Vi vil også kartlegge hva som eventuelt fortsatt finnes av fysiske spor i terrenget etter denne aktiviteten. Eksempel på slike spor er hytta Reiret, som ligger opp mot grensa til Rondane, og Rudsetra ved Harestua i Lunner. Begge disse stedene ble brukt som baser for Milorg under krigen. 

Sist oppdatert 28.10.2015
Fant du det du lette etter?
Login for redigering