Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Okkupasjonen i 1940

2.verdenskrig brøt ut da Tyskland invaderte Polen i september 1939. Norge ble angrepet av tyske tropper 9. april 1945.

Invasjon 9. april 1940

Etter å ha forsinket den tyske framrykkingen siden invasjonen 9. april, klarte ikke lenger de norske styrkene å holde den tyske hæren tilbake. 10. juni 1940 var Norge okkupert av nazistene. Etter invasjonen 9. april beveget den tyske hæren seg nordover fra Oslo. 14. april 1940 ble tyske fallskjermsoldater sluppet over Dombås og Lesja, og det var mange kamper i Oppland frem til forsvaret av Sør-Norge ble oppgitt 30. april 1940.

Konge og gull til England

Samtidig som de tyske invasjonsstyrkene rykket nordover, var Norges konge, kronprins og regjering på flukt mot England gjennom Gudbrandsdalen. Eskortert av soldater fra Jørstadmoen ble også hele den norske gullbeholdningen transportert langs den samme ruten i april 1940.

Samler informasjon om spor og fluktruter

Det er mange spor etter kamphandlinger og militær virksomhet fra 2. verdenskrig i vårt fylke. I 2015 ønsker vi å lage en oversikt over det som fortsatt finnes av fysiske spor i terrenget etter kamphandlinger. Dette kan være spor etter trefninger, skytterstillinger, bombekrater og flyvrak, og for eksempel spor etter sabotasje på anlegg som bruer og jernbane.

Det er også viktig å få en samlet oversikt over fluktrutene som ble brukt da konge og regjering flyktet gjennom Gudbrandsdalen mot England. Bygninger og steder som var sentrale under flukten og under gulltransporten er også viktige å registrere.

Eksempel på sentrale steder som kan knyttes til okkupasjonen er Bagnsbergatn gård i Sør-Aurdal og Banken i Lillehammer.

Ta gjerne kontakt dersom du har informasjon om steder, bygninger eller fysiske spor knyttet til krigshandlingene i Oppland i 1940.

Sist oppdatert 28.10.2015
Fant du det du lette etter?
Login for redigering