Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Tyske festningsverk i Norge

Med den tyske okkupasjonen i 1940 ble Norge en del av det store, tyske festningsverket i Europa.

Festung Norwegen

Nazistenes samlede festningsverk i Norge ble kalt «Festung Norwegen». Etter at den tyske okkupasjonsmakten hadde etablert seg i Norge, startet nazistene raskt bygging av forsvarsanlegg, militærleirer, veier og annen infrastruktur. Nazistene overtok også private hjem, skoler og andre offentlige bygninger.

Dombås og Lillehammer viktige knutepunkt

Den tyske krigsmakten okkuperte raskt Oppland, og nazistene var til stede i hele fylket under krigen. Særlig Dombås og Lillehammer var viktige knutepunkt for nazistene, der det ble bygd militærleirer for store hærstyrker. Nazistens administrasjon av hele krigsfangevesen for Sør-Norge lå i Lillehammer, og Lillehammer var også hovedkvarter for Tysklands militære forsvar på slutten av krigen. 

Samler informasjon om tyske anlegg

Flesteparten av de tyske, militære anleggene i Oppland er i dag borte, men det finnes fortsatt spor etter bunkerser, brakker, enkeltbygninger og skytestillinger. Et eksempel på et slikt anlegg er Frya leir i Ringebu, som er den best bevarte tyske leiren i Oppland.

Kjenner du til bevarte spor etter tyske anlegg i terrenget som kanskje ikke er så godt kjent, eller historier knyttet til slike steder, så ta kontakt med oss.

Sist oppdatert 28.10.2015
Fant du det du lette etter?
Login for redigering