Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

20 millioner til unik Cyber Range

Rektor ved NTNU Gunnar Bovim, leder av Komité for næring i Oppland fylkeskommune, Kjersti Bjørnstad (Sp) og fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) er enige i at det er svært viktig å satse på cyber- og informasjonssikkerhet. - Klikk for stort bildeOppland fylkeskommune støtter oppretting av den første nasjonale test- og øvingsarenaen for cyber- og informasjonssikkerhet.

Rektor ved NTNU Gunnar Bovim, leder av Komité for næring i Oppland fylkeskommune, Kjersti Bjørnstad (Sp) og fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) er enige i at det er svært viktig å satse på cyber- og informasjonssikkerhet. - Klikk for stort bildeRektor ved NTNU Gunnar Bovim, leder av Komité for næring i Oppland fylkeskommune, Kjersti Bjørnstad (Sp) og fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) er enige i at det er svært viktig å satse på cyber- og informasjonssikkerhet. Kathrine Lunde Halvorsen Norwegian Cyber Range (NCR) opprettes hos NTNU Gjøvik etter at den politiske ledelsen i Oppland fylkeskommune støtter etableringen med 20 millioner kroner.

- Vi er den ledende regionen i Norge på cyber- og informasjonssikkerhet med sterke kompetansemiljøer hos NTNU på Gjøvik og Cyberforsvaret på Jørstadmoen. Dette er miljøer som ligger i front internasjonalt. Det er derfor viktig at vi støtter opp under videreutviklingen av den unike kompetansen vi allerede har her i Oppland. En test- og øvingsarena er svært viktig for samfunnssikkerheten nasjonalt, og derfor går fylkeskommunen tungt inn for å realisere dette, sier Even Aleksander Hagen, fylkesordfører i Oppland (Ap).

NTNU svært takknemlige

Rektor ved NTNU hadde tatt turen til Gjøvik blant annet for å delta under lanseringen av nyheten. Han la stor vekt på at det er helt spesielt at en fylkeskommune bidrar med så store midler til en slik satsing.

- Tusen takk for en raus og god gave. Dette gir kunnskap for en bedre verden. Det er ekstraordinært fremsynt av dere å satse i så stor grad på cyber- og informasjonssikkerhet. Dette er et nasjonalt foregangsarbeid og initiativ som blir lagt merke til i hele landet, sa Gunnar Bovim rektor hos NTNU.

NTNUs søknad om støtte til Norwegian Cyber Range var ikke behandlet av fylkesutvalget da fylkesordføreren lovte bort pengene, men politisk ledelse er sikker på at dette er en viktig satsing, både lokalt og nasjonalt.

- Dette legger et solid grunnlag for vår videre satsing på cyber- og informasjonssikkerhet i samarbeid med Lillehammer- og Gjøvikregionen, sier leder av komité for næring, Kjersti Bjørnstad (Sp).

Fylkesutvalget fulgte opp med et enstemmig vedtak av bevilgningen i sitt møte tirsdag 6. februar.

Store samarbeidsaktører

Samfunnets sårbarhet for cybertrusler blir stadig større. Behovet for å utdanne og trene sikkerpersonell og øke bevisstheten i virksomheter og hos befolkningen er derfor stort.

NTNUs Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi har søkt om støtte fra fylkeskommunen på 20 millioner kroner fordelt over tre år for å bygge opp senteret. Dette gjøres som en del av samarbeidet instituttet har med Cyberforsvaret, Telenor Norge, EVRY, NorSIS og Sivilforsvaret gjennom NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS).

Ulike partnere deltok i en panelsamtale. Fra venstre Grethe Østby (Sivilforsvarsinspektør Sivilforsvaret), Stewart Kowalski (professor NTNU), Peggy Sandbekken Heie (Administrerende direktør NorSIS),  Tore Larsen Orderløkken (Chief Security Officer EVRY), Basel Katt (førsteamanuensis NTNU), Storm Jarl Landaasen (Chief Security Intelligence Officer and Crisis Manager Telenor Norge), Geir Olav Dyrkolbotn (Major Cyberforsvaret). - Klikk for stort bildeUlike partnere deltok i en panelsamtale. Fra venstre Grethe Østby (Sivilforsvarsinspektør Sivilforsvaret), Stewart Kowalski (professor NTNU), Peggy Sandbekken Heie (Administrerende direktør NorSIS), Tore Larsen Orderløkken (Chief Security Officer EVRY), Basel Katt (førsteamanuensis NTNU), Storm Jarl Landaasen (Chief Security Intelligence Officer and Crisis Manager Telenor Norge), Geir Olav Dyrkolbotn (Major Cyberforsvaret). Kathrine Lunde Halvorsen

I front internasjonalt

Norwegian Cyber Range blir en enestående arena i landet for testing, trening og øving. Fra før av finnes det interne øvingssentre i enkelte norske virksomheter, men det finnes ingen arena som dekker flere digitale verdikjeder og overordnede samfunnsmodeller. I Norwegian Cyber Range skal brukere og systemer eksponeres for realistiske hendelser i trygge omgivelser.

- Norwegian Cyber Range skal bidra til å bedre vår forståelse av samfunnets avhengighet til IKT-systemene. Etableringen setter ikke bare Oppland, men Norge på kartet internasjonalt med en offensiv holdning til så sikre vårt digitale samfunn sier Nils Kalstad Svendsen, leder av Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi hos NTNU.

Både for små og store

Norwegian Cyber Range skal være en arena for både private bedrifter og det offentlige. Både små og store aktører skal kunne teste og øve på ulike scenarier som kan oppstå.

Utvikling og etablering at en Norwegian Cyber Range kommer som en følge av en kontinuerlig satsing og utvikling over tid hos partnerne i NTNUs Center for Cyber and Information Security. Utviklingen av Norwegian Cyber Range er allerede i gang ved NTNU som binder 26 millioner kroner til prosjektet i perioden 2018 - 2021. De 20 millioner kronene fra Oppland Fylkeskommune er første trinn i utviklingen og vil bidra til utviklingen av en fullskala arena på internasjonalt nivå. Videre vil partnerne i søknaden bidra med betydelige resurser til utviklingen.Mange deltok under lanseringen av nyheten. Norwegian Cyber Range vil være det første i sitt slag nasjonalt og skal komme både store og små bedrifter og organisasjoner til gode, samt befolkningen. - Klikk for stort bildeMange deltok under lanseringen av nyheten. Norwegian Cyber Range vil være det første i sitt slag nasjonalt og skal komme både store og små bedrifter og organisasjoner til gode, samt befolkningen. Kathrine Lunde Halvorsen

Økt digitalisering gir økt sårbarhet

I Oppland og landet forøvrig vil digitaliseringen ikke bare forandre befolkningens liv og virke, den vil omdefinere innbyggernes forventninger til tjenesteleverandørene i virksomhetsområdene. For at regionen skal kunne bevare sin attraktivitet må Oppland legge til rette for digitalisering i kommunal og offentlig sektor for å stimulere til økt verdiskapning/produktivitet og ny virksomhet. Satsningen på Norwegian Cyber Range vil styrke NTNUs, NorSIS’ og Cyberforsvarets og de andre partneres operative evne og vår felles sivile beredskap.

Satsningen befester også Gjøvik – Lillehammer aksen som et nasjonalt og skandinavisk tyngdepunkt for kompetanseutvikling innen cyber- og informasjonssikkerhet.

Kontakt:

  • Even Aleksander Hagen, fylkesordfører (Ap), mob. 416 44 654
  • Kjersti Bjørnstad, leder av komite for næring, miljø og klima (Sp), mob. 480 74 760
  • Nils Kalstad Svendsen, Instituttleder IIK, NTNU, mob. 454 92 425

Fakta:

  • Norwegian Cyber Range (NCR) blir en test- og øvingsarena for cyber- og informasjonssikkerhet i digitale verdikjeder utvikles ved NTNU i Gjøvik.
  • Private og offentlige aktører fra hele landet kan øve på realistiske hendelser i trygge omgivelser.
  • Arenaen vil være i kontinuerlig drift under utviklingsprosjektet og brukes i forbindelse med undervisning, formidling og arrangementer som Norwegian Cyber Security Challenge.
Publisert av Kathrine Lunde Halvorsen. Sist oppdatert 06.02.2018
Fant du det du lette etter?
Login for redigering