Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Lærebedrift

En lærebedrift er godkjent for å ansette lærlinger eller lærekandidater. For å bli godkjent i et lærefag må bedriften kunne gi opplæring i Vg3-læreplanen for faget.

En lærebedrift kan være enten en enkeltstående bedrift med egen godkjenning, eller et opplæringskontor. Et opplæringskontor består av flere medlemsbedrifter.

Lærebedrifter mottar tilskudd i henhold til fastsatte satser for å drive opplæring. Bedriften har arbeidsgiveransvar for lærlingen og må betale lønn i henhold til inngåtte avtaler. Som hovedregel har en lærling/lærekandidat lønn som en nyutdannet fagarbeiders årslønn fordelt på to år.

Oversikt over godkjente lærebedrifter

For å bli godkjent lærebedrift må bedriften:

  • gi opplæring i hele Vg3-læreplanen for det aktuelle lærefaget.
  • ha en faglig leder med ansvar for opplæringen. Faglig leder må primært ha fag-/svennebrev i lærefaget.
  • utvikle en intern opplæringsplan for å sikre at lærlingen får opplæring som tilfredsstiller kravene i Vg3-læreplanen.
  • utvikle et internt kvalitetssikringssystem for å sikre at organiseringen av opplæringen er i samsvar med aktuelle lover og forskrifter.

Lærebedriften må ha ny godkjenning dersom det er gått mer en to år fra siste avsluttet lærekontrakt.

Søknadsskjema for lærebedrift (DOCX, 91 kB)

Lærekontrakt/opplæringskontrakt

Før en lærling kan starte sitt opplæringsløp i bedrift må lærebedriften være godkjent, og det må foreligge en lærekontrakt/ opplæringskontrakt.
Lærebedriften har ansvar for å tegne en kontrakt og sende den til fylkeskommunen for godkjenning. I tillegg har lærbedriften ansvar for å opprette en arbeidsavtale med kandidaten.

Informasjon om lærebedriftenes ansvar fra Utdanningsdirektoratet

Det hender i blant at et læreløp avbrytes og en lærekrontrakt/opplæringskontrakt må heves. I disse tilfellene må bedriften ta kontakt med fagopplæringskontoret i fylkeskommunen så tidlig som mulig. Fylkeskommunen ønsker å bistå til at flest mulig kommer gjennom læretida på en god måte.

Sist oppdatert 05.12.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering