Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Hvordan får du lærekontrakt?

Det er ditt ansvar å skaffe deg læreplass. Ingen har rett eller krav på læreplass.

På Vg1 og Vg2 skal du som elev i yrkesfaglige utdanningsprogram, gjennom faget prosjekt til fordypning prøve ut enkelte eller flere lærefag innen relevante utdanningsprogram.

Praksisopplæringen viser seg ofte å være den beste mulighet for deg til å knytte kontakt med en spesiell bedrift, hvor du kan få ”vist deg fram” og som i neste omgang kan føre til lærekontrakt. Bruk muligheten din, vis at du har lyst og interesse til å bli lærling!

Søk innen 1. mars

Du skal søke læreplass via www.vigo.no innen 1. mars.

Fylkeskommunen formidler kontakt

På grunnlag av søknaden din vil fylkeskommunen formidle deg til bedrifter godkjent i det faget. Det innebærer at vi sender lister med navn på aktuelle søkere til bedriftene.

Vær aktiv selv

Det er veldig viktig at du står på selv i tillegg til den jobben fylkeskommunen gjør. Start tidlig på Vg2 og vær aktiv på flere måter. Send søknader og ta kontakt med aktuelle bedrifter/opplæringskontor. Oppsøk gjerne bedriftene personlig.

Vær også oppmerksom på annonser for ledige læreplasser i avisene. Ta kontakt med familie/venner – kanskje de kjenner en bedrift som ønsker å ta inn en lærling.

NB! Det er bedriften som bestemmer hvem de skal ansette som lærling.

Hvor er lærebedriftene?

På www.oppland.no/bedrift finner du en oversikt over alle godkjente lærebedrifter i Oppland. Bedrifter som ikke står på denne lista kan også ta inn lærlinger, men de må søke Oppland fylkeskommune om godkjenning. Du kan også søke læreplass i andre fylker.

Hvorfor skal bedriften velge deg?

  • Du viser gode holdninger som person, og til fagområdet du har valgt. Karakteren din i orden/adferd sier mye om dette.
  • Du har lite fravær, som gir en indikasjon på at du blir en stabil arbeidstaker.
  • Du har så bra karakterer at bedriften synes at du er interessant.
  • Det vil si at du har et godt faglig grunnlag for å kunne bli en dyktig fagarbeider.
  • Du har vist initiativ og interesse ved å sende en skriftlig søknad, og møtt opp personlig.
  • Du gir et godt inntrykk på jobbintervjuet. Du viser at du er interessert i jobben. Huskeregel nr 1: Møt opp i god tid!
Sist oppdatert 15.08.2016
Fant du det du lette etter?
Login for redigering