Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Elev-PC

Bærbar datamaskin er et obligatorisk verktøy for elever i videregående opplæring i Oppland. Nye Vg1-elever kan kjøpe en PC som er subsidiert av fylkeskommunen. Alternativt kan du benytte en privat datamaskin, dvs. en PC eller Mac som du har kjøpt på annen måte.

Skolene gir alle elevene gratis tilgang til de dataverktøyene de trenger til skolearbeidet. Dette gjelder både PC-er kjøpt via fylkeskommunen, leie-PC-er (gammel ordning) og private datamaskiner. Alle elever får tilgang til blant annet Office 365, og kan installere nyeste versjon av Microsoft Office på datamaskinen sin.

Gammel og ny ordning

T.o.m. skoleåret 2016/17 tilbød Oppland fylkeskommune leie-PC-er til nye Vg1-elever elever som ikke ønsket å benytte privat datamaskin til skolearbeidet.

F.o.m. skoleåret 2017/18 innfører Oppland fylkeskommune en ny ordning for elev-PC. Tilbudet om leie-PC faller bort, men nye Vg1-elever vil få tilbud om å kjøpe en subsidiert PC via fylket. Elevene får kjøpe subsidiert PC bare én gang. Det vil fortsatt være mulig for elevene å benytte privat datamaskin.

Detaljerte spesifikasjoner knyttet til årets elev-PC-er er ennå ikke helt klare. Informasjonen på denne siden vil bli oppdatert så snart spesifikasjonene er avklart, trolig innen 9. juni 2017. Generell informasjon om maskinene gjengis nedenfor.

Subsidiert PC

Fylkeskommunen tilbyr moderne og solide maskiner med god ytelse og med minst tre års garanti og serviceavtale.

Det tilbys tre modeller:

  • Standard 13,3":
    Dette er en liten og lett PC med svært god batterilevetid og 13,3" skjerm.
  • Standard 15,6":
    Denne PC-en har ytelse omtrent som Standard 13,3", men har 15,6" skjerm. Maskinen er en god del tyngre og større enn Standard 13,3" og har mye kortere batterilevetid.
  • Avansert 15,6":
    Denne PC-en har det meste til felles med Standard 15,6", men har vesentlig høyere ytelse.

Priser

Alle disse tre PC-modellene subsidieres av fylkeskommunen med om lag samme kronebeløp.

Standard 13,3" og Standard 15,6" selges til samme pris: 3 042 kroner, som tilsvarer tre ganger laveste sats på utstyrsstipendet fra Lånekassen kommende skoleår.

Alle elever kan søke om utstyrsstipend fra Lånekassen. Fylkeskommunen gir ikke noen støtte til datamaskin kjøpt gjennom en vanlig forhandler.

Avansert 15,6" vil koste en god del mer enn de to Standard-PC-ene. Prisen vil bli publisert på denne nettsiden så snart den er avklart, trolig innen 9. juni 2017.

Bestilling

Fylkeskommunen vil etablere en egen kjøpsportal på internett for bestilling av subsidiert elev-PC. 

Det vil bli satt en tidsfrist for bestilling som gir levering av PC-en før skolestart, og fristen vil bli publisert på denne nettsiden, trolig innen 9. juni.

Nye Vg1-elever kan kjøpe subsidiert PC via kjøpsportalen til og med 31. oktober det året de starter i videregående opplæring.

Elever som kjøper PC vil motta den i posten.

Les mer om kjøp av subsidiert PC

Privat datamaskin

Dersom du velger å benytte din private datamaskin forplikter du deg til å stille med en fungerende datamaskin fra første skoledag i Vg1.

Du må selv sørge for at datamaskinen din fungerer til enhver tid.

Du kan bruke PC eller Mac. Skolenes dataløsninger er vanligvis tilpasset PC-er, og vi kan derfor ikke garantere at en Mac vil fungere fullgodt.

Hvis du har en relativt ny og god datamaskin, vil den trolig fungere greit til skolearbeidet. Ved enkelte utdanningsprogram anbefaler vi imidlertid datamaskin med stor skjerm, eventuelt også med høy ytelse.

Les mer om bruk av privat datamaskin på skolen

Avtale for bruk av privat datamaskin

Tilleggsutstyr

PC-sekk

Alle nye Vg1-elever kan kjøpe en rimelig PC-sekk i fylkeskommunens kjøpsportal - også de elevene som velger å benytte sin private datamaskin. Sekken beskytter PC-en godt, er solid og har god bærekomfort.

Ekstra lader

Du kan også kjøpe en rimelig ekstra lader til de subsidierte PC-ene. Da kan du ha en lader liggende på skolen slik at du slipper å bære laderen til og fra skolen hver dag.

Sist oppdatert 24.05.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering