Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Vegskille

Kunstner Anders Jakobsen jobber med kunstverket #Kroppen13. - Klikk for stort bildeProsjektet Vegskille består av kunstprosjekter i fem kommuner i Gudbrandsdalen. Kunsten skal være med på å utvikle tettstedene langs nye E6. 

De reisende langs E6 skal få nye grunner til å besøke tettstedene på vegen gjennom Gudbrandsdalen.

Prosjekt i Oppland

Vegskille er et prosjekt i regi av Oppland fylkeskommune i samarbeid med kommunene. Åtte tettsteder i Gudbrandsdalen får ulike kunstverk. Gjennom et forprosjekt i kommunene har ulike kunstnere betraktet stedenes egenart og utviklet ulike kunstprosjekter.

Høsten 2015 startet gjennomføringen av det første prosjektet som var på Tretten i Øyer.

Vegskille er et prosjekt som inngår i et større samarbeid mellom Statens vegvesen v/E6 Biri-Otta-prosjektet, Oppland fylkeskommune og Visit Lillehammer. Partene skal sammen gi trafikantene gode reiseopplevelser på og langs E6 i Gudbrandsdalen.

Du kan også følge Vegskille hos Visit Lillehammer.

Otta

Kunstner Pekka Stokke har lyssatt kornsiloen på Otta. Dette er kunstverk nummer to i prosjektet Vegskille. - Klikk for stort bildeKunstner Pekka Stokke har lyssatt kornsiloen på Otta. Dette er kunstverk nummer to i prosjektet Vegskille. Erik Berg Johansen -=o=- er en temporær lyskunstinstallasjon der Sel kommune er prosjekteier.

Målinger og algoritmer fra Klimalaben tilknyttet Nord- Gudbrandsdal vidaregåande skule danner grunnlagsmateriale for et visuelt, foranderlig kunstverk, som synliggjøres i en lyskunstinstallasjon på den gamle kornsiloen til Felleskjøpet. Lyskunstverket er et godt synlig landemerke. 

Klimalaben ble åpnet i 2015, og skal gi blant annet skoleelever, høyskolestudenter og næringsliv større forståelse og innsikt i klima og energispørsmål. Otta ligger sentralt i forhold til utfordringer knyttet til miljøendringer, flom og ras. 

Pekka Stokke er fra Trondheim. Han har involvert elever fra Otta ungdomsskole, og elever fra Nord- Gudbrandsdal vidaregåande skule, avdeling Otta i arbeidet. 

Kunstnerne Jan Christensen og Marius Dahl ønsker å oppgradere Loftgårdsbrua på Otta. - Klikk for stort bildeKunstnerne Jan Christensen og Marius Dahl ønsker å oppgradere Loftgårdsbrua på Otta. Jan Christensen og Marius Dahl. På Otta har kunstnerne Jan Christensen og Marius Dahl laget et forprosjekt for en oppgradering av Loftgårdsbrua. Dette er ei gangbru over Lågen, som tidligere var kjørebrua til riksveg 15 opp Ottadalen. Sel kommune vil vurdere hvordan prosjektet kan tas videre til realisering. Arbeidstittelen til forprosjektet er: "Båret av vinden - ført av strømmen". Tanken er at dette skal være en ny visuell markør for Otta.

Tretten

#Kroppen13 er både et kunstverk og et treningsapparat. - Klikk for stort bilde#Kroppen13 er både et kunstverk og et treningsapparat. Kathrine Lunde Halvorsen #Kroppen13 er både et kunstverk, en møteplass og et treningsapparat. Anders Jakobsen har gjennom kunstverket #Kroppen13 omdannet et gjengrodd og lite brukt område mellom Moksa og idrettsplassen på Stav, til en aktiv møteplass og kunstinstallasjon. Kunstinstallasjonen åpnet 27. november 2015.

Juni 2017 fikk Tretten sitt andre kunstverk laget av kunstner Lars Kjemphol. I samspill med elevene på skolen har han laget et veggmaleri og en liggeskulptur hvor elevene kan høre på musikk. Høsten 2016 deltok elevene i workshops med kunstneren og elevene kom med forslag til motiver og ideer. Disse har kunstneren transformert med sitt eget uttrykk til et stort veggmaleri på skolens murvegg. Det er også montert høyttalere oppunder takskjegget der elevene kan høre musikk som de sjøl har programmert fra en iPad inne. Det er sjuendeklassingene som styrer musikken.Elevene ønsker seg en liggeskulptur hvor de kan høre på musikk liggende i en sirkulær hengekøye plassert foran veggmaleriet.  - Klikk for stort bildeElevene ønsker seg en liggeskulptur hvor de kan høre på musikk liggende i en sirkulær hengekøye plassert foran veggmaleriet. Erik Berg Johansen

Sør- og Nord-Fron

I Sør- og Nord-Fron blir det temporære prosjekter i skjæringspunktet mellom arkitektur, sosiale rom og stedsbasert kunst. Prosjektet realiseres i 2017 i hvert av tettstedene Hundorp, Harpefoss, Vinstra og Kvam. Både kulturlandskap og tettsteder er valgt som utgangspunkt for kunstprosjektene.
 

Hundorp

På Hundorp har kunstner Ola Sendstad laget en lydinstallasjon som kan høres fra en høyttaler på utsiden av den nedlagte stasjonen. Dette er samtaler med mennesker som har møtt opp på stasjonen og blant annet fortalt om sine minner fra stedet. I alt 25-30 personer er med på lydopptaket. Lydfilen går i loop i seks og en halv time. Verket heter Krysningsspor.På Hundorp har kunstner Ola Sendstad laget en lydinstallasjon som kan høres fra en høyttaler på utsiden av den nedlagte stasjonen.  - Klikk for stort bildePå Hundorp har kunstner Ola Sendstad laget en lydinstallasjon som kan høres fra en høyttaler på utsiden av den nedlagte stasjonen. Erik Berg-Johansen

Harpefoss

På Harpefoss har arkitektene Rintala/Eggertsson sammen med 18 arkitektstudenter laget to installasjoner ved Klokkarstranda. Verket heter Oktagon og begge delene har en åttekantet form, laget i tre. Ved tjernet er det bygget en gangbane, som delvis går en runde uti tjernet. Den naturskjønne plassen kan brukes som en liten arena. På berget ut mot Lågen er det laget en bålplass omkranset av en treramme.På Harpefoss har arkitektene Rintala/Eggertsson, sammen med 18 arkitektstudenter, laget to installasjoner ved Klokkarstranda. Verket heter Oktagon og begge delene har en åttekantet form, laget i tre.  - Klikk for stort bildePå Harpefoss har arkitektene Rintala/Eggertsson, sammen med 18 arkitektstudenter, laget to installasjoner ved Klokkarstranda. Verket heter Oktagon og begge delene har en åttekantet form, laget i tre. Erik Berg-Johansen

Vinstra

På Vinstra, ved hvert av bruhodene på Sundbrua, har Dyveke Sanne laget to tårn eller varder, med god hjelp av Torfinn Scheie i Frya stav & laft. En liten rød lykt oppe i hvert tårn sender blinkende signaler. Ved åpningen framførte 8 elever fra danselinja og musikklinja på Vinstra vidaregåande skule et selvkomponert verk, der brua var selve arenaen. Kunstneren ønsker å belyse kommunikasjon på tross av ulike ståsteder som for eksempel på tvers av elva.På Vinstra, ved hvert av bruhodene på Sundbrua, har Dyveke Sanne laget to tårn eller varder, med god hjelp av Frya stav og laft. En liten rød lykt oppe i hvert tårn sender blinkende signaler.  - Klikk for stort bildePå Vinstra, ved hvert av bruhodene på Sundbrua, har Dyveke Sanne laget to tårn eller varder, med god hjelp av Frya stav og laft. En liten rød lykt oppe i hvert tårn sender blinkende signaler. Erik Berg-Johansen

Kvam

På Kvam er gruppa ”Fellesskapsprosjektet å fortette byen” engasjert. Gruppa består av tre yngre arkitekter med Joar Nango som drivkraft. Det ble satt opp noen elementer i en kommunal park i september 2017, som senere er tatt ned av sikkerhetsmessige grunner. Det er under avklaring hvor og når og arbeidet skal ferdigstilles. 

Verket består av deler fra en møkkaspreder og tømmerstokker fra Kassel i Tyskland. Vann og en høyttaler med spesialskrevet musikk er også en del av kunstverket. - Klikk for stort bildeVerket består av deler fra en møkkaspreder og tømmerstokker fra Kassel i Tyskland. Vann og en høyttaler med spesialskrevet musikk er også en del av kunstverket. Erik Berg-Johansen
 

Fåvang

Fåvang har fått en skulpturer i syrefast stål laget av kunstner Linda Bakke. 

Skulpturen i Fåvang er en naturtro kopi av en mammuthodeskalle i dobbel størrelse, delvis nedgravd og plassert ned mot vannkanten. ”Mammuten” er en tro gjengivelse av en mammuthodeskalle, gjenskapt i omtrent dobbel størrelse. Gudbrandsdalen er unik i nasjonal sammenheng når det gjelder mammutfunn. Fåvang er det stedet i Norge med flest registrerte funn. 

Illustrasjon av mammuttennene av Linda Bakke. - Klikk for stort bildeIllustrasjon av mammuttennene av Linda Bakke. Linda Bakke

 

Ringebu

Stavkirka er den mest besøkte attraksjonen i Ringebu og bakgrunn for skulpturen ”Dragen”. Skulpturen i Ringebu er en tredimensjonal forstørret utgave av en av dragene i portalen til Ringebu stavkirke og laget av Linda Bakke.

De to kunstverkene i Ringebu og Fåvang ble åpnet i oktober 2017. Kunstprosjektet skal knytte sammen de to tettstedene i kommunen, Ringebu og Fåvang, og spille på de to tettstedenes egenart og fellesskap. Illustrasjon av Dragen.  - Klikk for stort bildeIllustrasjon av Dragen. Linda Bakke

Publisert av Kathrine Lunde Halvorsen. Sist oppdatert 26.10.2017 14:04
Fant du det du lette etter?
Login for redigering