Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

40 år for elevenes helse

samling av helserådgivere i OFK - Klikk for stort bildesamling av helserådgivere i OFK Elin Stokkenes I 1977 starta tilbudet om helserådgivere på de videregående skolene våre. Oppland er eneste fylke med en slik ordning.

I Oppland fylkeskommune har vi en unik skolehelsetjeneste i de videregående skolene, en ordning ingen andre fylker i Norge har .

Startet i 1977

Dette startet opp i 1977 da de videregående skolene var nye, og da helsesøsterhelsetjenesten var fylkeskommunal. Denne ordningen ble revidert og endret i 1984, men i Oppland fortsatte tilbudet med forebyggende helsepersonell ved skolene våre, et tilbud som er et samarbeid med "vertskommunene" til skolene. Det var i all hovedsak helsesøstre og sykepleiere som ble ansatt som helserådgivere den gangen, og slik er det fortsatt.

Sist uke ble  40-årsjubileet markert på fylkeshuset.

Samling av helserådgivere i OFK - Klikk for stort bildeSamling av helserådgivere i OFK Elin Stokkenes

 

 

 

Ordningen med helserådgivere i de videregående skolene i Oppland er genial. Det kan jeg trygt si som har fulgt disse rådgiverne fra den turbulente oppstarten fra mange 10 år siden og frem til i dag. Oppland fylkeskommune skal ha ros for at de bygde opp denne tjenesten, sier tidligere jurist hos Fylkesmannen i Oppland,Svein Helgesen.

Karen Velsond Skogstad og Liv Ragnhild Bjerke er to som var med fra starten på slutten av syttitallet på henholdsvis Gran vgs og Vinstra vgs/ Ringebu folkehøyskole.

-  Oppgavene våre den gang var i hovedsak veiing, måling og diverse prøvetakninger som blodprøver, urinprøver mm, forklarer Skogstad. Vi fulgte opp de vi mente trengte oppfølging og som vi hadde fått henvist til oss. Det var en kjempespennende jobb, aller best likte jeg den kontakten vi fikk med elevene. Jeg var jo ung den gangen, og det viktigste vi kunne gjøre var å lytte og få til gode samtaler om det de hadde på hjertet, minnes hun.

Helsesøstrene Karen Velsond Skogstad og Liv Ragnhild Bjerke hadde fine og spennende år som helserådgivere  - Klikk for stort bildeHelsesøstrene Karen Velsond Skogstad og Liv Ragnhild Bjerke hadde fine og spennende år som helserådgivere Elin Stokkenes

Liv Ragnhild Bjerke forteller også om et arbeid som hun stortrivdes i til hun gikk av med pensjon i 2008.

-  Jeg har møtt så mange fine elever og lærere gjennom disse årene. Vi hadde mange hybelboere på Vinstra og det var mange som trengte noen å snakke med og forskjellige ting. Elevene oppsøkte oss gjerne på kontoret, men vi gikk også rundt i klassene og orienterte om tjenesten vår og informerte om ulike ting, forklarer hun.

Begge har sett en merkbar endring i elevenes problemer og omfanget av problemer fra de første årene til i dag. - Ja det er mye mer psykiske problemer og mange flere med problemer blant de unge i dag, sier de to erfarne helserådgiverne.

Dagens helserådgivere i en utfordrende tid

Mae Iris Haarstad er helserådgiver ved Nord Gudbrandsdal vgs avd Otta og Dombås. Aase- Marit Dalheim er helserådgiver ved Gjøvik vgs, de forteller om ungdom som vokser opp i dag med skyhøye krav til det meste. 

-  Det er veldig mye psykiske lidelser som angs og depresjon som går igjen som de største problemene for dagens elever i videregående skole, forteller Dalheim. 

De erfarne helserådgiverne mener at mange unge i dag har lavt selvbilde og en følelse av at de ikke betyr noe.

- Jentene skal være pene, tynne og ha store pupper, guttene skal være pene, sterke og ha six-pack, dette blir for mye for de fleste, sier Haarstad og Dalheim. I tillegg føler mange at de ikke har noen betydninig i samfunnet, om jeg blir i senga eller går på skolen så spiller det ingen rolle ... Så at det er bruk for oss er det ingen tvil om, sier de to.

Aase- Marit Dalhaim og Mae Iris Haarstad stortrives blant ungdommen - Klikk for stort bildeAase- Marit Dalhaim og Mae Iris Haarstad stortrives blant ungdommen Elin Stokkenes

Trenger du mer informasjon om helserådgivertilbudet i fylket så finner du det på nettsidene våre.

Publisert av Elin Stokkenes. Sist oppdatert 31.10.2017 09:36
Fant du det du lette etter?
Login for redigering