Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Fylkesbiblioteket 70 år

Kult, innovativt og en viktig sosial møteplass. Det manglet ikke på godord om jubilanten og bibliotekets rolle under Bibliotekdagene 2017.

I forbindelse med Bibliotekdagene i Oppland 4.-5. desember 2017 blir Oppland fylkesbibliotek sitt 70-årsjubileum feiret på Gjøvik. Representanter fra blant andre de kommunale bibliotekene i fylket og skolebibliotekene var til stede.

- Biblioteket har vært, og fortsatt er, et av de viktigste limene i samfunnet vårt. Her møtes vi alle, gamle som unge, rike som fattige, for å komme sammen og for å få tilgang på kunnskap og litteratur, sa fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) i sin gratulasjonstale.  

Fylkesordføreren dro videre en paralell til delingsøkonomien.

- Bibliotek er kult og innovativt. Delingsøkonomi er ikke noe nytt som kom med Uber og AirBnB. Bibliotekene er jo også delingsøkonomi i praksis. Og jeg er kjempeimponert over måten dere fornyer denne fellesarenaen. sa Hagen.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen sa under talen sin at bibliotek er kult og innovativt. - Klikk for stort bildeFylkesordfører Even Aleksander Hagen sa under talen sin at bibliotek er kult og innovativt.

Omfattende kildebruk

En av foredragsholderne var forfatter og historiker Hans Olav Lahlum. Han har brukt biblioteket mye og fortalte hva biblioteket har betydd for ham.

-  Da jeg var student skrev jeg en hovedoppgave som var veldig ambisiøs, og som hadde en litteraturliste på cirka 50 000 sider. Jeg kan vel anslå at cirka 30 000 av disse skaffet jeg meg tilgang til  via biblioteket.

Lahlum har også som forfatter benyttet biblioteket mye.

- Det er også veldig interessant å lese bøker og tidsskrifter fra tidligere tider. Det har også vært en stor fordel for meg å kunne sjekke digitalt materiale som forfatter uten å måtte dra inn til Oslo.

En sosial møteplass

Lahlum påpekte at bibliotekene har fått flere oppgaver enn de hadde tidligere.

-  Den digitale siden er blitt viktigere og bibliotekenes rolle som sosial møteplass er viktigere enn noen gang i et land som har et av verdens mest boklesende befolkning. 

Lahlum understreket også bibliotekets viktige rolle som kunnskapsformidler.

- Biblioteket gir en veldig viktig adgang til å kultur og kunnskap for folk som ellers har begrenset mulighet til å skaffe seg det. De ville opplevd en kraftig redusert livskvalitet hvis bibliotekene hadde blitt betalingstjenester, sa han og gav dermed et spark til privatiseringsdebatten som jevnlig dukker opp.

Et rikholdig program

Ellers på programmet mandag sto Trond Nygård som presenterte fylkesbibliotekets historie og Forfatternett Oppland på lokalhistoriewiki.no. Tirsdag snakket Marit Borkenhagen om publikumsutviklingen i Norsk Litteraturfestival og professor Rolf Rønning ved Høgskolen i Innlandet snakket om innovasjon på brukernes premisser. 

Her kan du lese historien om Oppland fylkesbibliotek

Publisert av Leila Øvreseth. Sist oppdatert 06.12.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering