Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Krever fylkesmannen til Lillehammer

Fylkesmannen i Oppland - Klikk for stort bildeFylkestinget uttrykker en klar forventning om at fylkesmannen for Oppland og Hedmark skal lokaliseres på Lillehammer.

Det er ventet at det vil bli tatt et valg om lokalisering for fylkesmannsembetet senest i forbindelse med ansettelsen av ny fylkesmann.
 

 - Vi trodde kanskje statsråden kom til å legge fram lokalisering av fylkesmann for Oppland og Hedmark i forbindelse med framlegging av fylkesreformen onsdag. Det skjedde ikke. Basert på de signaler vi har fått angående fylkesmannsembetet de siste dagene, kan det være av avgjørende betydning at vi sender et samlet innspill fra fylkestinget, sa fylkesordfører Even Aleksander Hagen.

Glad for initiativ

Fylkesordføreren er blitt beskyldt for å være for passiv i denne saken, spesielt fra Høyre.

Høyre-topper i Oppland og Hedmark har tidligere gått ut med at de er enige om en fordeling av de ulike funksjonene; Lillehammer får fylkesmannsembetet, mens Hamar får fylkesadministrasjonen. I ettertid kan det se ut som om denne enigheten er noe skjør, da sentrale Høyre-folk i Hedmark har engasjert seg for å få også fylkesmannsembetet til Hamar.

- Det er bra at fylkesordføreren endelig tar et initiativ i denne saken. Det har jeg etterspurt ved flere anledninger, påpekte Kari-Anne Jønnes (H).

Fylkesordføreren tilbakeviste at det ikke er gjort noe, og pekte på flere sammenhenger hvor dette har vært tema. Samtidig minnet han om at det er en helhet.

- Vi må ikke glemme at vi også er en stor arbeidsgiver. Fylkeskommunen trekkes fort inn i dette, sa Hagen, og ga dessuten uttrykk for at han ikke er spesielt glad for å krangle om lokalisering.

Geografisk midtpunkt

I uttalelsen uttrykker fylkestinget en klar forventning om at fylkesmannen for Oppland og Hedmark blir plassert på Lillehammer.

Det vises til at Lillehammer ligger geografisk plassert i skjæringspunktet mellom fjellregionen og Mjøsbyen, midt i hjertet av de to fylkene.

- En lokalisering på Lillehammer vil føre til en fordelaktig nærhet til alle kommuner, ikke minst til de nordlige kommunene i begge fylkene. Det vil ha en negativ distriktspolitisk effekt dersom flere sammenslåtte fylkesmannsembeter lokaliseres i kort radius til Oslo.

Fylkesmannen i Oppland er i dag en viktig statlig kompetansearbeidsplass i regionen.

- Basert på tidligere lokaliseringer av statlige arbeidsplasser, senest knyttet til nytt politidistrikt, må en videre balansert utvikling for statlige arbeidsplasser i Oppland og Hedmark innebære at fylkesmannsembetet lokaliseres til Lillehammer, heter det i uttalelsen.

Vedlegg:

Publisert av Halvor Løkken. Sist oppdatert 06.04.2017
Fant du det du lette etter?