Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Mobilisering for Kongevegen

Kjetil Rolseth Nå kartlegges behovet for istandsetting av Kongevegen over Dovrefjell. Målet er å løfte fram de flotteste strekningene.

Et forprosjekt er i gang for å kartlegge behovet for istandsetting av Kongevegen over Dovrefjell. Historien rundt en av de eldste kjørevegene i Norge vil dermed løftes fram. Planene for istandsetting ble presentert for Vegdirektoratet, og representanter fra samarbeidspartnere i forprosjektet, på en befaring langs Kongevegen 6. september.

- Målet er å løfte fram Kongevegen fra Dovrebygda til Oppdal, med de flotte vegstrekningene fra Dovrebygda over fjellet via Hardbakken til Fokstugu, fra Hjerkinn fjellstue over Hjerkinnhø og Vårstigen som juveler på turen, sier arkeolog og konservator, Nina Hildre, i Oppland fylkeskommune.

- Vel framme i Oppdal venter et av Nord-Europas største gravfelt fra jernalderen, en helt spesiell opplevelse, legger hun til.

Dette er et eksempel på utvasket parti av vegen i Dovre som må restaureres. Her med deler av gruppa som var på befaring 6. september.  - Klikk for stort bildeDette er et eksempel på utvasket parti av vegen i Dovre som må restaureres. Her med deler av gruppa som var på befaring 6. september. Nina Hildre/Oppland fylkeskommune

Viktig ferdselsåre

For dagens pilegrimer vil deler av Kongevegen være godt kjent, siden Pilegrimsleden følger Kongevegen over fjellpartiene, men her er det mange spennende historier som venter på å bli fortalt til turgåere.

- Det handler om den store reinfangsten i jernalder og middelalder, pilegrimsvandringene til Nidaros i middelalder, Kongeferdene over fjellet på slutten av 1600- og 1700-tallet og mye mer, sier Hildre videre.

Kongevegen over Dovrefjell var en av de viktigste ferdselsårene og hovedveiene i Norge på 1700- og 1800-tallet, og er et monument over den første store utbyggingen av kjøreveier her til lands.

-  Men først må ødelagte partier av veien og gamle murer restaureres, veggrøfter og gamle stikkrenner renses og vegetasjon fjernes, slik at Kongevegen kan framstå som det spesielle kulturminnet det er, understreker Hildre.

- Den internasjonale anerkjennelsen som EUs kulturminnepriser (Europa Nostra Awards) gav arbeidet med istandsetting og formidling av Kongevegen over Filefjell tidligere i år, er en stor inspirasjon for det pågående arbeidet for finansiering av restaurering av Kongevegen over Dovrefjell, sier Hildre. 

Bredt samarbeid

Forprosjektet er et bredt samarbeid mellom Statens vegvesen, region øst og midt, Oppland fylkeskommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Dovre og Oppdal kommuner, Norsk vegmuseum, nasjonalparkstyrene i Dovrefjell og Rondane-Dovre nasjonalparker, Gudbrandsdalsmusea og Pilegrimssenter Dovrefjell.

Det er ansatt prosjektleder som nå sammenstiller data fra årets kartlegginger og Pilegrimssenter Dovrefjell koordinerer forprosjektet.

Se forprosjektets egen nettside

Sist oppdatert 11.09.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering