Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Snart eksamen på sommerskolen

Sommerskolen 2017 - Klikk for stort bildeFlere elever gjør en ekstra innsats i sommer. Sommerskolen er spennende og krevende, både for elever og lærere.

Sommerferien er godt i gang for lærere og elever, men noen av dem jobber fortsatt for fullt.

Det er lunsjtid på Lillehammer videregående skole, avdeling Nord. 39 elever, noen lærere og assistenter tar en velfortjent pust i bakken, for sommerskolen er krevende og intensiv.

Fellesfag må bestås

I løpet av 14 dager skal deltakerne hente inn nok kunnskap til å gå opp til eksamen. Seks timer daglig i to uker, med fullt fokus på ett fag, skal forhåpentligvis ende i en beståttkarakter. Det kan bety godkjent fag- eller svennebrev.

For å få godkjent fag- og svennebrev må alle bestå det som kalles fellesfag. Fellesfag er matematikk, norsk, samfunnsfag, kroppsøving, naturfag og engelsk. Sommerskolen er et tilbud til de som ikke har beståttkarakter fra ett eller flere av disse fagene. I Oppland arrangeres sommerskole i fagene matematikk,engelsk, kroppsøving og naturfag.

De fleste består

For sjette år på rad tilbyr Oppland fylkeskommune et gratis tilbud der kandidatene har mulighet til å ta opp igjen fag. Sommerskolen er populær, og over 90 % klarer å å stå til eksamen.

Sommerskolen 2017 - Klikk for stort bildeMen elevene må stå på for å klare det. Det er lange dager og mye stoff som skal læres, forstås og huskes til eksamen.

-  I år hadde vi 52 påmeldte. 39 har møtt opp og kommer til å gå opp til eksamen, sier rådgiver hos fylkesopplæringssjefen, Kjetil Storeheier Norheim.

Norheim forklarer at det er mange årsaker til at flere ikke møter opp. Det kan være sykdom, eller at noen har bestått likevel. Noen er også påmeldt av andre og mangler motivasjon til å gå på sommerskole.

-  Vi skulle jo selvsagt ønske at alle som trenger det kom hit. Men det viktigste er at de som er her og er motiverte, klarer å bestå eksamen, sier Kjetil.

Full konsentrasjon

I et klasserom sitter en gruppe elever. De lærer om konsumprisindeks og reallønn. Det er musestille og konsentrasjonen er til å ta og føle på.Sommerskolen 2017 - Klikk for stort bilde

Hamsa Ali Mohammed har gått på helsearbeiderfaget på Gjøvik videregående skole. Han følger godt med når mattelærer Hans Erik Brostuen forklarer.

- Det er kjempebra å gå på sommerskole. Det er fint å slippe å ta opp igjen faget som privatist, og heller gjøre meg ferdig på denne måten, sier Hamsa.

Bjarne Brubakken Verpe, som skal bli bilmekaniker, følger godt med på forklaringene fra tavla. Han synes ikke det er lett.

- Matte er nesten helt gresk for meg, men jeg skal få det til, sier han med et smil.

Fornøyde elever

I naborommet undervises det i engelsk. Klassen har sett en film som de skal analysere. Det er ingen enkel oppgave, særlig ikke for Mohammed Abed som aldri har lært engelsk tidligere. Mohammed har gått IKT på Dokka videregående skole og venter på læreplass.

Sommerskolen 2017 - Klikk for stort bilde- Jeg synes det er veldig flinke lærere her, de er hjelpsomme og vi går igjennom alt. Nå forstår jeg mye mer enn før og jeg håper jeg står på eksamen, sier Mohammed.

Det samme håper Ingvild Steinum Hansen som har læreplass som barne- og ungdomsarbeider i Gausdal.

-  Det er vanskelig med engelsk, men jeg synes det er lærerikt å gå her. Det er litt annerledes enn å gå på vanlig skole, for her har du bare ett fag å konsentrere deg om. Men jeg gruer meg til eksamen på fredag, sier Ingvild.

Krevende for alle

Kari Hove er lærer på Lillehammer videregående skole, avdeling Nord. Da kollegaene gikk ut i ferie for et par uker siden, gikk Kari løs på oppgaven som lærer i det intensive sommerskoleprogrammet. Hun har med seg to assistenter og sammen vil de gjøre alt for å få elevene til å bestå i engelsk.

-  Det er nokså slitsomt, og jeg er helt ferdig når jeg kommer hjem. Seks timer engelsk hver dag i fjorten dager er mye, ikke bare for elevene, men også for oss som skal lære bort, forklarer Kari.

Kari Hove sier at utfordringen er basiskunnskapen, eller mangelen på den.Sommerskolen 2017 - Klikk for stort bilde

-  Det blir litt som å bygge et hus; har du ikke grunnmur blir det umulig å bygge etasjer og karnapper. Men du verden så morsomt det er! Elevene er så dedikerte. Jeg trenger ikke bruke mye tid på å motivere, som jeg ofte må i den vanlige skolesituasjonen. Her skjønner elevene alvoret og gjør sitt aller beste.

Kari synes det er trist å tenke på at noen kanskje ikke kommer til å klare eksamen på grunn av for svake basisforkunnskaper.

 - Hvis jeg bare kan få hjulpet noen i å bestå, så blir jeg glad. Men målet er selvsagt å få alle til å klare eksamen. Jeg synes sommerskolen er morsom, for jeg brenner for faget engelsk og liker så godt å jobbe med ungdommer, sier hun.

Publisert av Elin Stokkenes. Sist oppdatert 05.07.2017 08:44
Fant du det du lette etter?
Login for redigering