Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

- Tidlig ut i jobb og lønn i læretida

Yrkesfagenes år 2018 ble sparket i gang i dag. 10.-klassinger fikk høre fra yrkesfagelever hvorfor de vil bli fagarbeidere. 

Regjeringen har valgt å fronte yrkesfag gjennom Yrkesfagenes år 2018, som er en nasjonal kampanje for å fremme yresfagelig utdanning. World Skills Norway har fått i oppgave å organisere kampanjeåret med oppstart 1. februar.

I Oppland gikk startskuddet for Yrkesfagnes år 2018 ved Åretta ungdomsskole i Lillehammer. Her fikk elever i 10. klasse vite mer om hvorfor yrkesfag er et godt valg. Arrangementet ble ledet av fagopplæringsleder, Jørn Olav Bekkelund, som også er kampanjeansvarlig i Oppland fylkeskommune.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) var først ut på programmet.

- Dere står nå foran viktige valg. Jeg valgte selv studiespesialiserende, men skulle jeg valgt opp igjen i dag, hadde jeg valgt yrkesfag. Er dere usikre på hva dere skal velge er yrkesfag et trygt valgt. Med et fagbrev i hånda er man sikra jobb og kan senere vurdere mer skolegang, sa Hagen til en lyttende forsamling av 10. klassinger.

Vil jobbe praktisk

Patrick Kristiansen som går Vg2 Elenergi, Bjørnar Hagesveen på Vg2 Industriteknolgi og Elin Sønsteby og Hanna Leine som går Vg2 Helsearbeider var til stede og fortalte om hvorfor de har valgt yrkesfag. De er alle elever ved Lillehammer videregående skole, avd. Nord.

- Jeg hadde lyst til å bli enten heismontør eller energimontør og jeg var ganske lei skolen. Jeg hadde også lyst til å komme meg fort ut i jobb. Derfor valgte jeg Vg1 elektro og Vg2. Elenergi, sa Kristiansen.

- Jeg vil jobbe praktisk å ha en variert hverdag. Nå skal jeg snart ut i lære og kan allerede da begynne å tjene pengene mine selv, sa Hagesveen om hvorfor han valgte industriteknologi.

Brenner for å jobbe med folk

Det er skrikende behov for arbeidskraft i kommunal sektor innenfor helsearbeiderfaget. Det skal rekrutteres nærmere 4000 nye medarbeidere hvert eneste år fram til 2025. 

- Jeg brenner for å jobbe med folk. Jeg gikk først helse- og oppvekst og deretter bestemte jeg meg for helsefagarbeid