Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Vikingsverd funnet 1640 moh.

Sverdet er funnet i Lesja og er svært godt bevart. Det kan dateres til perioden 850-950 e.kr.

Vikingsverdet, datert til 850-950 e.Kr - Klikk for stort bildeVikingsverdet, datert til 850-950 e.Kr Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland fylkeskommune

Rett før helgen fikk arkeologene på Kulturarv i Oppland fylkeskommune beskjed om at det var funnet et vikingsverd høyt til fjells i Lesja - på hele 1640 moh. Funnet ble gjort av Einar Åmbakk fra Ørsta under reinsjakta. 

- Det kan kanskje virke rart at et over 1000 år gammelt sverd kan være i så god stand etter å ha ligget så lenge på overflaten. Funn av godt bevarte pilspisser av jern høyt til fjells er imidlertid også vanlig. Noen av disse er enda eldre enn sverdet. Bevaringen skyldes antagelig en kombinasjon av jern av høy kvalitet, den store høyden og at miljøet for det meste har vært kaldt, sier rådgiver i arkeologi i Oppland fylkeskommune, Lars Pilø.

- Ut fra sin form kan vikingsverdet dateres til 850-950 e.Kr., legger han til.

Finneren Einar Åmbakk (til høyre) og Geir Inge Follestad på funnstedet.  - Klikk for stort bildeFinneren Einar Åmbakk (til høyre) og Geir Inge Follestad på funnstedet. Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland fylkeskommune

Flere gjenstander?

Funnstedet har vært dekket av is og snø mesteparten av året. Sverdet har antagelig hatt et grep av bein, tre eller lær, men dette er ikke lenger bevart. Det ble umiddelbart bestemt å dra ut for å sjekke funnstedet nærmere så fort det kunne la seg gjøre.

- Allerede mandag dro to av Kulturarv sine arkeologer til fjells, sammen med to av reinsjegerne en metalldetektorist og en lokal arkeolog. Hensikten med besøket var først og fremst å sjekke om det lå flere gjenstander gjemt mellom steinene på funnstedet, sier Pilø videre.

Funnstedet ble nøye registrert, både visuelt og med metalldetektor uten at det ble gjort flere funn.

Funnet uten tilhørende gjenstander

Sverdet ble funnet på overflaten av en ur uten flere tilhørende gjenstander.

- Det er ingen tegn som tyder på at sverdet stammer fra en grav eller et offer. Sverdet kan selvfølgelig ha blitt mistet, men det er litt vanskelig å forestille seg at en viking skal ha lagt igjen sverdet sitt - antagelig den mest verdifulle gjenstanden han eide. Det virker mest sannsynlig at sverdet har tilhørt en viking som omkom på fjellet. Kanskje ble han overrasket av uvær?, avslutter Pilø.

Sist oppdatert 07.09.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering